Mild och effektiv: det är så enkelt att rengöra dina stoppade möbler och skinnsoffa

Inte bara under den kalla årstiden gillar vi att mysa i soffan med en bok och något att dricka. Oavsett om du gillar vin eller små snacks på soffan. Detta skapar snabbt fläckar och smulorna som glider in i varje springa, oavsett hur liten. I annat fall används stoppade möbler och skinnsoffor också mycket av husdjur, barn, gäster och oss själva. Men du behöver inte alltid få en ny soffa direkt. Med dessa enkla städningstrick kommer din soffa att se ut som ny igen.

De första stegen i hanteringen av stoppade möbler

Klädda möbler med tygöverdrag är behagligt mjuka och mycket varmare än läder, men också svårare att rengöra. I allmänhet bör varje soffa – oavsett vilket material den är tillverkad av – dammsugas regelbundet. Detta tar bort det mesta av smuts och damm enkelt och effektivt. Tänk också på sprickorna – det finns smulor och små mynt som är särskilt förtjusta i att smyga sig ner i springor. Lösa kuddar ska dammas ur utomhus och vändas då och då. Regelbunden ompositionering gör att kuddarna slits ut jämnt.
Du kan göra framtida rengöring enklare när du köper soffan. Var uppmärksam på avtagbara överdrag, eftersom du enkelt kan tvätta dem i tvättmaskinen. Följ dock alltid tillverkarens instruktioner. Syntetiska material som mikrofiber är också mer hållbara och lättare att rengöra än tyger av naturliga fibrer som bomull, linne eller ull. Ljusfärgade stoppade möbler med mönster passar i princip bättre än vanliga, ljusa sittplatser: De blir lika smutsiga, men fläckarna är mycket mindre märkbara på grund av mönstret.

Ta bort fula fläckar från stoppade möbler

Om det finns en fläck är det viktigt att ta bort den så snabbt som möjligt, för: ju färskare fläcken är, desto bättre är chansen att få den helt borta. Torka alltid fläckarna försiktigt med en ren trasa eller rengöringsduk – gnugga inte! Det skulle bara göra smutsen djupare in i materialet. Du bör också alltid torka av fläcken från utsidan och inåt så att den inte sprider sig längre. Du bör omedelbart testa varje rengöringsmedel i förväg på en iögonfallande plats för att kontrollera färgsäkerheten på den stoppade soffan.
När det gäller beprövade, billiga hemmetoder för att rengöra soffan, bör ditt första val alltid vara natron. Detta tar inte bara bort fläckar utan neutraliserar också lukt och har en desinfektionseffekt. Bakterier och kvalster som rusar omkring på varje soffa tycker inte alls om bakpulver.
Vill du bara bekämpa lukten? Då är kemtvätt tillräckligt. För att göra detta, strö bakpulver på soffan, låt den stå över natten och dammsug den helt enkelt nästa dag. Obehagliga dofter försvinner med lätthet.
Fuktrengöring för fläckar på stoppade möbler fungerar på liknande sätt: strö bakpulver på fläcken, gnugga in med en fuktig trasa, låt torka och dammsug sedan. Upprepa applikationen vid behov några gånger.
Ofta räcker dock lite varmt vatten och en svamp. Ett streck fettupplösande tvättmedel i vattnet gör också underverk. Använd dock aldrig oljiga produkter som tvål: detta absorberas i klädseln och lämnar oattraktiva fettfläckar. Du måste sedan låta den stoppade soffan torka väl så att inget mögel bildas.
Tygsoffor av mikrofiber är mycket populära på grund av sin motståndskraft och mjukhet. En soffa i mikrofiber ser ut som mocka, men är lättare att sköta och mer smutsresistent. Detta ska också dammsugas regelbundet och vid behov endast rengöras med en svamp och lite vatten. Fönster- och glasrengöringsmedel har bevisat sitt värde för envisa fläckar. Lägg bara detta på trasan eller svampen och arbeta försiktigt på fläcken.

Ytterligare tips: Ta bort hår från klädseln

Har du husdjur? Då vet du det också: håret från de fina husdjuren flyger runt överallt. Dessa är ofta svåra att ta bort från mattor och stoppade möbler med en dammsugare. Vi har några enkla knep redo: Ta på dig en gummihandske (alternativt är det också möjligt med nylonstrumpa eller bred tejp) och stryk den över soffan. Också mycket effektiv: en handborste med gummiborst! Du kommer att bli förvånad över hur mycket hår som fastnar på den.

Rengöring och underhåll av lädersoffor

Lädersoffor är mycket populära, men inte exakt billiga. Rätt vård är desto viktigare så att du kan njuta av din soffa under lång tid. Läder är som mänsklig hud: det har ett naturligt fuktinnehåll och om det inte sköts ordentligt kan det torka ut över tiden. Snygga sprickor bildas snabbt i lädret. Solljus bleker också läder och främjar sprickor, liksom otillräcklig fuktighet i rummet. Speciellt på vintern, när värmare är påslagna, bör du hänga förångaren på kylaren eller alternativt placera en skål med vatten på värmaren.
Placera aldrig din skinnsoffa i den glödande solen och gnugga den regelbundet – minst en eller två gånger om året – med en lädervårdslotion. Naturligtvis kan du köpa en speciell produkt, men krämer som du redan har hemma tjänar också deras syfte. Detta inkluderar kroppslotion och solskyddsmedel. Babyservetter är också perfekta för att torka av lädersoffan. Slätt läder kan få glans igen med äggvita och kulspetsfläckar kan tas bort med mjölk.
Om du har fläckar i soffan, kan det hjälpa lite tvål upplöst i vatten. Kontrollera lädret på en osynlig plats före varje fuktig rengöring. Om små droppar bildas på läderytan är soffan tvättbar. Men om vattnet dras in kan du bara damma din soffa eller torka av den med en fuktig trasa. Dammsug eller damma din skinnsoffa regelbundet och använd endast destillerat eller kokt vatten för fuktig rengöring, annars kommer ytterligare kalkfläckar att bildas på din soffa.

Hur man rengör soffor i syntetläder

Syntetläder ser nästan ut som äkta läder, men är billigare och lättare att ta hand om. Den består av textilmaterial med en speciell prägling som imiterar läderutseendet. Men var försiktig! Till skillnad från äkta läder får konstläder inte smörjas utan bara rengöras med vatten och diskmedel. Torka alltid den syntetiska skinnsoffan med en fuktig trasa (inte våt!), annars kan sömmarna skadas.
Om du har en vit soffa i syntetiskt läder kan du också lägga lite vitt tvättmedel i vattnet. Annars kan milda rengöringsmedel och galltvål hjälpa till. Ett smutsgummi gör också underverk för smuts på din soffa i syntetläder.
Under alla omständigheter bör du alltid närma dig fläcken med känsla och inte gnugga. Då måste soffan alltid torka bra, annars finns det risk för mögel. Om du är osäker bör du dock alltid lita på professionell för rengöring av klädseln.

Kontakta oss om du vill ha hjälp från en städfirma i Göteborg!