Stämmer dessa vanliga påståenden om vårstädning?

Äntligen känner du de första solstrålarna mot huden! Våren är precis runt hörnet och det är dags för den årliga vårstädningen. Innan du börjar med uppgiften, bör du rensa upp eventuella kvarvarande osäkerheter, för: Visste du att solsken gör det svårt att rengöra dina fönster eller att mjukgöraren håller det irriterande dammet borta från dina möbler? Våra rengöringsexperter på städfirman ska gå till botten med tio av de vanligaste påståendena om vårstädning:

Gör vårrengöring på en helg: Fel

Solen lockar oss att gå ut – vi gillar inte att planera mer än två dagar för vårstädning. Men är det verkligen tillräckligt? När allt kommer omkring används den stora putsningen för att rengöra saker som vi har försummat under året. Istället för dag för dag – är det bättre att planera rum för rum: ta hand om badrummet, sedan köket osv. Så vårstädningen tar längre tid – men du kommer garanterat att få tag på varje dammig plats!

Ju mer det skummar, desto renare blir det: fel

Vem har inte alltid en känsla av att golvet, kläderna och möblerna blir renare när rengöraren skummar mer? Detta påstående är felaktigt: För mycket skum hindrar rengöringsdukens textilfibrer från att röra sig. Detta förhindrar att smuts tas bort effektivt. Oavsett om du torkar eller tvättar, var uppmärksam på den rekommenderade dosen – miljön tackar dig för det!

Svampen är det smutsigaste rengöringsredskapet: Fel

Värme, fukt och matrester: dessa saker ger svampen med sina 15 miljoner bakterier liv. Moppen är också på språng i en liknande miljö! Vi använder den för att torka en miljard bakterier per 15 cm² från rum till rum – och sedan glömma att rengöra den ordentligt. Tvätta därför den avtagbara moppen efter varje torkning i sextio grader (utan sköljmedel!).

Damning fungerar bäst med en fuktig trasa: fel

Utan tvekan: det minst populära hushållsarbetet är att torka det återkommande dammet. Men ska vi ta bort det vått eller torrt? Eftersom fukt magiskt lockar dammpartiklar är en torr antistatisk trasa från apoteket bättre än en våt trasa. Polera det rena skåpet med en blandning av vatten och en droppe sköljmedel: Detta har en antistatisk och impregnerande effekt, så att den grå slöjan inte ens kan sätta sig på möblerna!

Tvättmaskinen rengör sig själv vid varje körning: Fel

Ser tvättmaskinen fräsch, ren och blank ut efter varje tvätt? Utseenden är vilseledande! Det finns alltid vatten kvar i tvättmaskinen, som inte förångas lätt och är den perfekta grogrunden för bakterier. För en ny start på våren: lägg 60 gram bakpulver direkt i trumman och fyll 60 ml vinäger i pulverfacket. En tom tvättcykel vid 60 grader och trumman är fri från kalk och bakterier igen!

Gummihandskar skyddar mot bakterier: Fel

Vare sig att diska eller rengöra toaletten – aldrig utan våra gummihandskar! Varning: Om vi svettas under rengöring eller om det kommer vatten i handskarna, skapar de en varm, fuktig miljö där bakterier plötsligt förökas. Undvik detta genom att strö i mjöl före varje användning, detta absorberar fukten. Vänd handskarna upp och ned efter rengöringen och låt dem lufttorka.

Rengör fönster i solskenet: Fel

Så mycket som vi ser fram emot de första solstrålarna – de är mer ett hinder när vi rengör fönster. Även om smuts är mer synlig i starkt ljus tillåter värmen från direkt solljus rengöringsvattnet att avdunsta på glasrutan snabbare och lämnar fula strimmor. Bättre ha tålamod och vänta på en molnig dag.

Bakterier dör i frysen: Fel

Rengör du regelbundet ditt kylskåp för att bli av med bakterier – men har utsikt över frysen? En ohygienisk vana eftersom: Bakterier överlever vid temperaturer så låga som -19 grader, men börjar arbeta igen vid varmare temperaturer. För att förhindra att detta händer, fodra det tomma frysfacket med handdukar och avfrosta bröstet över natten. Torka sedan av ytorna med en vinägerengörare för att ta bort den sista vilande bakterien.

Byt inte ut dammsugarpåsen förrän den är full: fel

Vi gillar att skjuta den framför oss tills den nästan spricker: byta dammsugarpåse! Även små mängder sand och damm minskar sugkraften och matrester sönderdelas också mycket snabbare i påsens varma miljö. Detta leder till en bitter lukt i dammsugaren. Förhindra detta och byt påsen efter sex till åtta veckor med daglig suganvändning.

Tvätta kvalster från dunen: rätt

Inte bara har du snuggat in dig i ditt duntäcke på vintern, över 2 miljoner kvalster känner sig också särskilt bekväma i värme och svett. Vad ska du göra? Tvätta ner täcket i sextio grader – förutsatt att du har en torktumlare. Annars kommer fjädrarna att klumpas ihop när de lufttorka. Solen kan också hjälpa till här: efter ett dygn har UV-strålar dödat kvalster och du kan lugnt sova under ditt duntäcke igen.

Lämna din vårstädning åt en professionell städfirma i Göteborg. Vårstädningen är en ganska omfattande städning och det tar ofta både tid och på krafterna. Vi hjälper dig gärna genom att städa din bostad så du kan ägna dig åt roligare saker. Kontakta oss som din städfirma i Göteborg.